
Cu toții ne dorim dinți frumoși și sănătoși, pentru un zâmbet perfect. Iată câteva metode simple pentru a ne păstra şi înfrumuseţa dantura:
1. O igienă orală riguroasă – spălatul pe dinți dimineața și seara este obligatoriu. Dacă este posibil, obiceiul poate fi completat cu periajul dinților după fiecare gustare. Un periaj corect durează minim 2 minute și se face pe fiecare dinte în parte, pe toată suprafața lui.
Medicii dentiști recomandă ca periajul dinților să nu înceapă de fiecare dată din aceeași parte, pentru că spre finalul periajului ne plictisim, iar anumite părți ale dinților nu vor fi la fel de bine curățate. Chiar și suprafața limbii trebuie periată. Ideal ar fi să completăm de fiecare dată periajul cu folosirea aței dentare și a apei de gură.
2. Pasta de dinți si periuța sunt importante. În funcție de nevoile fiecăruia, putem să alegem împreună cu medicul din cabinetul stomatologic, periuța și pasta de dinți care ni se potrivesc.
3. Este recomandat să folosiți apa de gură după fiecare masă, mai ales atunci când nu aveți posibilitatea să vă spălați pe dinți.
4. Controalele periodice la specialistul din cabinetul stomatologic sunt o necesitate. Urgențele stomatologice și alte probleme dentare pot fi prevenite dacă sunt depistate la timp. Pe lângă serviciile curente și tratamente stomatologice, în clinicile dentare Leahu dispunem și de un aparat de testare a cancerului oral. Controlul cu Velscope durează 2 minute și îți poate schimba sau salva viața. În plus, este accesibil ca preț – costă numai 60 lei.
5. Nu trebuie să neglijăm detartrajul dentar și periajul profesional. Acestea te ajută să scapi de petele de cafea, nicotină şi coloranţi de pe dinţi. Este un tratament stomatologic non-invaziv, prin care dințiise mențin curaţi şi sunt protejați de afecțiunile stomatologice.
Detartrajul dentar cu ultrasunete îndepărtează placa bacteriană, fără să lezeze gingiile sau limba. În doar 30 de minute, la Clinicile stomatologice Dr. Leahu, acest detartraj îndepărtează complet tartrul de pe dinţi şi de sub gingii, depozitele bacteriene şi stimulează circulația locală a sângelui. Făcut odată la 6 luni, detartrajul dentar te ajută să previi afecțiuni stomatologice, cum ar fi apariția bolii parodontale.
6. Nu lăsați durerea să vă aducă la dentist – ne întrebăm deseori cum de avem atâtea probleme cu dantura. Răspunsul este simplu: o banală carie, netratată la timp, îți poate distruge dantura și crea probleme care să necesite tratamente stomatologice complexe, uneori costisitoare, inclusiv implanturi dentare.
7. Evitați zahărul – este demonstrat că zaharul este nociv pentru dinți. Alimentele bogate în zahăr demineralizează smalțul dinților și favorizează apariția cariilor, unele dintre cele mai comune probleme pentru care pacinetii ajung in cabinetul stomatologic.
8. Nu vă spălați pe dinți imediat ce ați consumat citrice, sucuri naturale de fructe, băuturi carbogazoase. Pentru că sunt acide acestea pot duce la apariția sensibilității dentare. Trebuie să așteptăm 1-2 ore după ce le-am consumat, după care ne putem spăla pe dinți.
9. Introduceţi la mesele zilnice alimente de conțin calciu, fosfor, magneziu şi vitamine ( legume, lactate, peşte, nuci, migdale) – prin aportul ridicat de potasiu, magneziu si calciu, dintii vor fi puternici, feriti de parodontoză sau alte afecțiuni ce ar putea necesita mai multe vizite in cabinetul stomatologic.
10. Nu consumați alimente foarte reci sau foarte fierbinți. O persoană din trei suferă de un anumit grad de sensibilitate dentară. În cazul în care consumați alimente reci sau fierbinţi, sau, mai mult, le alternați, se distruge smalțul dinților, apar fisurile dentare și, implicit, durerile de dinți. In cazul în care sensibilitatea termică este ridicată, se indică unconsult de rutină în clinica stomatologică.
Dacă ai grijă de dantura ta, eviţi multe probleme de sănătate care sunt corelate cu o igienă orală precară. Dacă au trecut mai mult de 6 luni de la ultima vizită în cabinetul stomatologic, este timpul pentru o programare.
1. Nu merge la culcare fără să te speli pe dinți
Nu este niciun secret faptul că medicii stomatologi recomandă spălarea dinților de două ori pe zi. Cu toate acestea, mulți continuă să mergă la somn fără să își curețe dantura. Totuși, perierea dinților ajută la eliminarea bacteriilor și a plăcii acumulate peste zi.
2. Spală-te corect pe dinți
Când te speli pe dinți, folosește tehnica corectă. Ține periuța de dinți ca pe un stilou. Fă mișcări mici, circulare. Nu pune multă presiune, deoarece poți înlătura smalțul!
3. Nu îți neglija limba
Placa se poate forma și pe limbă. Iar acest lucru nu conduce doar la o respirație urât mirositoare, ci și la alte probleme de sănătate orală. Periază-ți încet limba de fiecare dată când te speli pe dinți.
4. Folosește o pastă de dinți cu fluor
Când vine vorba de pasta de dinți, există mai multe elemente importante pe care trebuie să le ai în vedere. Indiferent dacă alegi o pastă de dinți de albire sau una cu aromă, aceasta trebuie să conțină fluor. Poți încerca cu încredere pasta de dinți blend-a-med, care ajută la protejarea sănătății tale orale.
5. Ața dentară este la fel de importantă ca pasta de dinți
Foarte mulți oameni se spală pe dinți, dar nu folosesc și ață dentară. Aceasta nu este utilizată doar pentru eliminarea resturilor nedorite. Ea ajută la stimularea gingiilor și reduce placa bacteriană. Este suficient să folosești ață dentară o dată pe zi.
6. Folosește apă de gură
Apa de gură este necesară pentru sănătatea orală, dar multe persoane sar peste acest pas deoarece nu știu cum funcționează. Apa de gură reduce acidul din gură, curăță zonele în care periuța de dinți nu ajuge și remineralizează dinții. În acest sens poți folosi apa de gură Oral-B, care ajută la împrospătarea respirației și la îmbunătățirea sănătății cavității bucale.
7. Bea multă apă
Apa continuă să fie cel mai mare beneficiu pentru sănătatea ta – inclusiv pentru cea orală. Este recomandat să consumi apă la fiecare masă. Acest lucru poate ajuta la eliminarea unor efecte negative ale mâncărurilor acide și ale băuturilor între perieri.
